2023

Op weg naar een nieuw avontuur in Zuidelijk Afrika. Via Amsterdam-Nairobi en Johannesburg om een dag later in Windhoek te landen.

 

Donderdag 12 oktober

Dag 1 : Amsterdam- Nairobi- Johannesburg-Windhoek 

Lekker begonnen. Kenya Airlines was vergeten een geannuleerde vlucht van mijn ticket door te voeren. Uiteindelijk 20 min voor de vlucht alles via de KLM kunnen regelen. Met behulp van de KLM snel kunnen inchecken en door de douane gebracht. Kwam als laatste het vliegtuig in, wat toch moest wachten op mij. Verder een prettige maar lange vlucht.

Logies : Kenya Airways

Vrijdag 13 oktober

Dag 2 : Kappsfarm

Uiteindelijk rond 18.00 uur bij de Trans Kalahari Inn aangekomen. Wij stonden 1 uur te wachten voordat wij van de luchthaven weg mochten rijden, omdat de president onderweg naar de luchthaven was. Dus hier wordt gewoon de snelweg afgesloten. Gelukkig met mijn slimme foefjes alle fricandellen en bitterballen langs de douane gekregen.  Daar gelijk aan de borrel gegaan en lekker met vrienden bijgepraat. Ons bakkie stond al klaar en de rooftent stond ook al op. Maar ik mocht lekker in een echt bed slapen. Was heerlijk na een lange vlucht.

33 graden en zonnig.

Logies : The Trans Kalahari Inn

 

Vrijdag 13 oktober

Dag 2 : Kappsfarm

Uiteindelijk rond 18.00 uur bij de Trans Kalahari Inn aangekomen. Wij stonden 1 uur te wachten voordat wij van de luchthaven weg mochten rijden, omdat de president onderweg naar de luchthaven was. Gelukkig met mijn slimme foefjes alle fricandellen en bitterballen langs de douane gekregen.  Dus hier wordt gewoon de snelweg afgesloten.  Daar gelijk aan de borrel gegaan en lekker met vrienden bijgepraat. Ons bakkie stond al klaar en de rooftent stond ook al op. Maar ik mocht lekker in een echt bed slapen. Was heerlijk na een lange vlucht.

33 graden en zonnig.

Logies : The Trans Kalahari Inn

 

 Zaterdag 14 oktober

Dag 3 : Kappsfarm en Windhoek

Vandaag een douche en toiletruimte op de wagen geplaats en de nodige boodschappen gedaan. Tevens is mijn illegale drone gemaakt, had al 3 jaar een verkeerde kabel voor het opladen bij mij. De wagen is voorzien van de nodige drank en benzine. Rond borreltijd bij de plaatselijk kroeg nog even een biertje gedronken.

34 graden en zonnig

62 km

Logies : The Transkalahari inn

 

Zondag 15 oktober

Dag 4 : Aranos

Na een moeizaam begin van de dag, ra ra hoe zou dat komen, de laatste boodschappen gedaan en op weg. Na 40 km de 1e gravel opgegaan. Eigenlijk neem ik de moeilijkste route richting Johannesburg om Nicole op te halen. Na de hele dag in het stof gereden te hebben, uiteindelijk beland in Aranos. Hier maar een guesthouse genomen omdat er nergens een campsite te vinden was. En wildkamperen langs de weg is geen doen met dat stof. Wel het 1e braaitje gedaan.

32 graden en zonnig

382 km totaal 444 km

Logies : Ley-Lia Guesthouse

 

Maandag 16 oktober

Dag 5 : Koës

Vanochtend vroeg vertrokken naar Mata-Mata grensovergang om vervolgens in Kgalagadi Nat Park South-Africa te kamperen tussen het wild. Eenmaal aangekomen bleek dat alles volgeboekt. Dus maar weer terug om 500 km zuidelijker de grens over te  gaan. Gestopt in Koës, een gehucht,  een hotel gevonden want in een straal van vele km is er niets. Het hotel leeft nog in de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar de mensen zijn zeer vriendelijk en voorzien mij van een diner terwijl zij geen restaurant hebben, mag ik bij hun aan tafel schuiven. Vandaag wel veel wild gezien waaronder gemsbokken, giraffes en stokstaartjes.

31 graden en zonnig

480 km totaal 944 km

Logies : Hotel Koës

Dinsdag 17 oktober

Dag 6 : Kuruman

Na een aangename avond met de hoteleigenaren op weg naar Zuid-Afika. Bij de grenspost Rietfontein aangekomen werd de wagen tot 2x maal onderzocht. Na een moeizaam gesprek en een zak biltong te hebben overhandigt, mocht ik door reizen. Met achterlating van mijn braaihout. Gelukkig vanaf nu alleen maar asfalt na een kleine 1000 km door stof en gravel. Na 40 km in Zuid-Afrika werd mijn goede bui verpest. De volgende 150 km zijn de zwaarste in alle jaren dat wij door Zuidelijke Afrika reizen. Deze “weg” zit vol met potholes en diep zand. En als het een stukje mee zat reed je op washbord zodat mijn nieren ergens tussen mij oren hingen…….Na 5 uur gereden te hebben in Van-Zylrus aangekomen om een welverdiende lunch te gebruiken. Vanaf hier werderom alleen maar asfalt. Rond 17.00 uur in Kuruman beland en ingecheckt bij de Red Sands Camps.

34 graden en zonnig

696 km totaal 1640 km

Logies : Red Sands Camp

 

Woensdag 18 oktober

Dag 7 : Delarey-ville

De weg van gisteren eist nu zijn tol op. Ben rustig vertrokken om vandaag in de buurt van Johannesburg te zijn, zodat ik lekker nog 2  dagen rustig aan kan doen voordat Nicole landt. Maar dat mocht niet zo zijn , na een kleine 200 km vloog de waterpomp eruit. Gelukkig reed ik op drukke route zodat ik snel naar een workshop werd gesleept. In 1e instantie dacht ik dat de motor was opgeblazen zodat de vakantie  voordat die begint al eindigt. In de workshop zagen zij al snel dat het de waterpomp was. Na urenlang bellen had de monteur er 1 gevonden. De motor is namelijk uit 1987, dus onderdelen zijn altijd een uitdaging. Nu maar hopen dat de koerier morgen op tijd is zodat ik mijn reis kan vervolgen. Waar ik geslapen heb was niet de moeite waard om te vermelden. De hele avond in het donker vertoefd omdat de stroom was uitgevallen.

29 graden en zonnig

240 km totaal 1880 km

Logies : Salty Waters

Donderdag 19 oktober

Dag 8 : Johannesburg

Eindelijk zit het eens mee voor Afrikaanse begrippen, kon om 10.30 uur mijn reis vervolgen om rond 15.00 uur in Johannesburg te belanden. Ingecheckt bij Sunrock Guesthouse voor 2 dagen rust en natuurlijk de wagen stofvrij maken voordat Nicole morgenochtend landt.

29 graden en zonnig

240 km totaal 2120 km

Logies : Sunrock GuesthouseA

 

Vrijdag 20 oktober

Dag : 9 Johannesburg

Vandaag de auto stofvrij gemaakt anders wordt vrouwlief boos…….. daarna Nicole van het vliegveld opgehaald. De rest van de dag niets doen en lekker eten.

27 graden en zonnig

0 km  totaal 2120 km

logies : Sunrock Guesthouse

Zaterdag 21 oktober

Dag 10 : Swinburne

Na een heerlijk ontbijt gaat onze roadtrip beginnen. Op ons gemak bij Riverview Inn beland. De aankomende 3-4 dagen gaan wij Lesotho verkennen . Lekker in het hooggebergte en de nachten op ons daktentje doorbrengen. Maar eerst vanavond de halve finale rugby kijken. De 1e fles gin is ook soldaat gemaakt. Vanavond een hapje eten in het hondenrestaurant, de honden lopen lettelijk overal. Er is zelfs een hondenmenu wat daadwerkelijk ook geserveert wordt. Wij moeten trouwens op zoek naar een nieuwe batterij voor onze satelliet telefoon, die is overleden. Vanaf volgende week gaan wij de bush in en dan kan hij van levensbelang zijn.

31 graden en zonnig

300 km totaal 2420 km

Logies : The hound and Hare

Zondag 22 oktober 

dag 11 : Moorcroft Manor

Uiteindelijk hebben de springbokkies gewonnen. Ik werd bij de stand 12-6 weggestuurd want ik zou ongeluk brengen. Het heeft geholpen. Zuid-Afrika staat in de finale! Opgestaan met zware regenval en koud ! Op weg naar Lesotho langs het Drakengebergte genoten van het landschap. Totdat het weer omsloeg naar mist regen en kou. Voor het eerst in jaren gebruik gemaakt van de verwarming in de auto. Uit zelfmeedelijden zijn wij maar een lodge ingedoken. Hier leek het net Beekse Bergen met al die Nederlanders. Toch al veel gezien……. Na de formule 1 gezien te hebben, lekker laat het bedje ingekropen. Morgen de Sani-Pass bedwingen!

PS De 1e neushoorns gespot!

12 graden en mist en regen.

344 km totaal 2764 km

Maandag 23 oktober

Dag 12 : Iets van een guesthouse Bafokeng

 Vanochtend, na het onbijt bij de open haard,  even lekker gewandeld en genoten van de prachtige omgeving, die wij gisteren niet konden zien vanwege de mist en regen. Daarna op weg naar de beroemde en gevreesde Sani-Pass om Lesotho in te gaan. Na de borderpost gepasseerd te hebben , de auto in zijn 4×4 gezet en de pass opgegaan. Van 1550 meter naar 3350 meter, het hoogste punt van Afrika. Heb wel een foutje gemaakt, ik had de auto in zijn gewone 4×4 gezet maar het was hier zo steil dat de auto er niet tegenop kwam. Na een tijdje gehannes te hebben toch de top bereikt. Het is eigenlijk een pad met rotsblokken dus was hard werken. Daarna even het hoogste café van Afrika bezocht om vervolgens Lesotho in te rijden. Hier is geen internet en dus waren wij hopeloos verdwaald. Er wordt ook niets aangegeven. Maar ja, zij leven hier nog in het stenen tijdperk. Rond 17.30 uur gestopt in een iets van een guesthouse.

22 graden halfbewolkt

134 km totaal 2898 km

Dinsdag 25 oktober

Dag 13 : Sandstone Estate Zuid-Afrika

Na een ontbijt van droge crackers , de hele dag door de bergen gereden. Wij wilden naar de Katse Dam om daar te overnachten maar aankomst bleek deze gesloten te zijn. Dus wederom weer de bergen in. De omgeving is prachtig maar jammer genoeg zijn er weinig plekken om te bivakeren. Uiteindelijk uit bergen zijn wij maar direkt richting Zuid-Afrika gereden. Maar niet voordat bij laatste politie checkpoint weer eens wat moesten betalen om door te mogen rijden. Rond 17.30 uur op een prachtige farm terecht gekomen met een openlucht museum van landbouw werktuigen en treinen. s-Avond heerlijk gebraaidt.

24 graden licht bewolkt

312 km totaal 3210 km

Woensdag 25 oktober verjaardag Nicole!

Dag 14 : Bergville Drakensgebergte

Na een vrolijk ontbijt met de jarige zijn wij aan ons culturele hoogtepunt aanbeland. Een museum bezoek……Op deze farm staat de grootste collectie landbouw- legervoertuigen en treinen. Deze worden dan ook regelmatig verhuurd aan de filmindustrie voor een hoge prijs. Alle werkt ook nog eens, er zijn dagelijks meerdere monteurs bezig met het onderhoud. Rond de middag pas vertrokken naar de volgende bestemming. Natuurlijk weer genoten van het prachtige landschap. s-Avonds een feestbraai gedaan.

Logies : Hlalanathie Camp

Zonnig 26 graden

296 km totaal 3506 km

Donderdag 26 oktober

Dag 15 Ermelo

Vandaag weinig te melden, veel door landbouw gebied gereden en met hoge snelheid door een snelheidscontrole gereden. Rond 14.30 uur op een boerderij beland waar wij heerlijk hebben gegeten. Vanavond tuseen de schapen en koeien slapen. Weer eens wat anders dan de leeuwen en apen.

Logies : Heins Farm Resort

Zonnig 32 graden

367 km totaal 3873 km

 

Vrijdag 27 oktober

Dag 16 : Graskop

Wij hebben het landbouwgebied verlaten en rijden wederom de bergen in. Het lijkt hier erg veel op de Alpen met zijn naaldbossen. In Graskop even gewinkeld. Met zo’n 2 uur vertraging kwamen wij pas bij Panorama Rest Camp aan. De Tom Tom deed een beetje raar zodat wij weer eens de verkeerde route namen. Uiteindelijk bleek het stekkertje aan de achterkant van de Tom Tom los te zitten, een echte Fred fout. Nicole heeft haar 1e baantjes in het zwembad getrokken met een fantastisch uitzicht op de vallei en Krugerpark.

Logies : Panorama Rest Camp

297 km totaal 4170 km

Zonnig 31 graden

Zaterdag 28 oktober

Dag 17 : Hazyview

Vandaag de toerist uitgehangen. Eerst naar Gods Window geweest om van het uitzicht te genieten. Bij helder weer zie je de Indische Oceaan op zo’n 200 km. Daarna nog wat canyons bekeken om vervolgens een lange wandeling in het regenwoud te maken. Tijdens de rit door deze parchtige natuur kwamen wij honderden bikers tegen want dit hier is een paradijs voor ze. Dus een lekkere relaxte dag. De rugby finale hebben wij bij onze nieuwe Afrikaanse buren bekeken. Henny en Hilde waren natuurlijk erg blij met de winst en wij hebben dat tot in de kleine uurtjes. gevierd. Om daarna in de stromende regen en onweer naar ons daktentje te kruipen. 

Logies : Kiaat Campsite 

71 km totaal 4241 km

Half bewolkt 35 graden

Zondag 29 oktober

Dag 18 : Mica

Na een nacht van zware regenval en een koufront, besluiten wij om zo snel mogelijk richting het noorden te gaan in de hoop op beter weer. Wij hebben de hele dag door een druk bevolkt gebied gereden langs het Krugerpark. Het heeft geen zin om het Krugerpark te bezoeken naar de zware regenval. De dieren blijven dan in de bushes en komen niet naar de waterholes. Verder een lekkere pizza bij The Three Bridges gegeten.

Logies : The Three Bridges

127 km totaal 4368 km

zwaar bewolkt en veel wind 15 graden

 

Maandag 30 oktober

Dag 19 : Vivo

Vandaag is het weer zo koud en reizen richting Botswana. Onderweg even bij Chris in Phalabora langs geweest om een nieuwe batterij voor de satelliet telefoon op te halen. Helaas is de satphone overleden dus wij hebben straks geen bereik in de bush. Wederom maar een lodge genomen maar wel zelf gebraaid bij 6 graden…..

Logies : Chinaka Game Lodge

397 km totaal 4665 km

Zwaar bewolkt, regen en koud  14 graden

Dinsdag 31 oktober

Dag 20 : Mapungubwe Nat Parc

Na een rustig begin van de dag, op weg naar het 1e wild. Natuurlijk werden wij weer eruit gepikt voor een controle. Waarschijnlijk zitten de agenten om een praatje verlegen. Verder een groot kampvuur gemaakt om de kou te verdrijven. Genoten van de stilte en rust in dit park.

Logies : Mazhou Camp 

126 km totaal 4791 km

Zwaar bewolkt, regenachtig 16 graden

 

Woensdag 1 november

Dag 21 : Moremi

Na een nacht met zware onweer en regen, gaan wij de 1e safari doen. Maar door de mist en motregen viel er weinig van het prachtige park te zien. Het park is gelegen op het drielandenpunt van Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe. Wel veel wild gezien. Rond 11.30 uur besloten de grens naar Botswana over te gaan. Na de nodige stempels, gaat lekker zo ik heb nog maar anderhalve pagina in mijn paspoort, werd onze auto geweigerd om de grens over te gaan. Er waren zg weer eens nieuwe regels zodat wij 350 km zuidelijker bij een andere grensovergang moesten zijn. Deze weg weg werd als een goede geasfalteerde weg aangegeven maar na 40 km hield de weg op. Dit nam ruim de rest van de dag in beslag met al die potholes. In het schemer maar een goede lodge genomen want wij waren uitgeput. Maar voordat wij naar onze kamer konden moest ik eerst een auto uit het diepe zand halen. Zij waren al een paar uur bezig om de wagen uit te graven. Met onze Toyota trok ik hem erzo uit.

Logies: Goo Morimi Gorge

426 km totaal : 5217 km

Zwaar bewolkt en regenachtig 18 graden

 

Donderdag 2 november

Dag 22 : Paje

Lekker rustig vertrokken naar de volgende bestemming. Onderweg komen wij erachter dat de auto remproblemen begint te krijgen dus weer werk aan de winkel. Maar eerst het volgende park om rhino’s te zien. Ook besluiten wij bij de volgende stop een rustdag in te plannen om de auto te bevooraden en de remmen na te kijken. Genoten van de rust en de vele dieren om ons kamp heen. 

Logies : Khama Rhino Sanctuary Makongwa Camp

166 km totaal 5383 km

Half bewolkt 21 graden 

Vrijdag 3 november

Dag 23 : Orapa Botswana

Beetje door het park gereden maar weinig te zien, dus snel naar onze rustplek waar wij 2 dagen van de vakantie gaan genieten en een beetje lezen. Maar eerst de remmen schoonmaken en controleren. Wederom in ons daktent geslapen. Het is wel wennen, van 16 graden naar 37 graden.

Logies : Makumutu Camp

226 totaal 5609 km

Zonnig 37 graden!

Zaterdag 4 november 

Dag 24 : Orapa

Lekker niets doen. Route voor de volgende 4 dagen bepalen want wij nu echt de bush en woestijn in. Geen bereik en geen internet maar wel leuk wild kamperen. Gelukkig hebben wij een nieuwe badkamer bij ons! De remmen doen het ook weer en wij hebben voldoende water en voedsel bij ons. En natuurlijk ijs voor de G&T bij de sundowner.

Logies : Makumutu Camp

Half bewolkt 34 graden

26 km  totaal 5635 km

Zondag 5 november

Dag 25 : Gweta

Wat een dag! Ten eerste proberen wij het Orapa Game te bezoeken. Maar  na 2 uur heen en weer rijden tussen de gate en het dorp om toegangskaarten te bemachtigen gaven wij het op. Nu op naar Kubu Island, één van de meest desolate plekken op aarde. Hier is het echt op richtings gevoel rijden, Wij waren hier al eens in 2007 en het was fantastisch. Om in een straal van 300 km is er niemand . Maar sinds Top Gear er opnames heeft gemaakt is het een toeristische trekpleiser geworden. En het is gelijk tot Nat Park gemaakt zodat zij schrikbarende prijzen kunnen rekenen. Onderweg nog een paar stoftornado’s gezien. Eenmaal aangekomen viel het zwaar tegen, veel vervuiling en achterstallig onderhoud , als je het zo kan noemen. Een gat in de grond om te poepen! Dus maar verder gereden door modder, diepzand en washbord wegen. Maar een goed en mooi plekje gevonden.

Logies : Planet Baobab

38 graden en onweer

427 km totaal 6062 km

 

Maandag 6 november

Dag 26 : Gweta

Vandaag maar een rustdag, lekker bij het zwembad gelegen en de auto wederom een beetje stofvrij gemaakt.

Logies : Planet Baobab

35 graden half bewolkt

totaal 6062 km

 Dinsdag 7 november

Dag 27 : Kwaraga

Eén van de leukste Camps tot nu toe. Rust, mooie bushes en zeer aardige eigenaren die alles regelden voor ons. Zelfs een router zodat wij internet hadden. Maar op deze plek heb je dat niet nodig. Heerlijk geslapen tussen de olifanten en leeuwen die wij de hele nacht hoorden.

Logies : Camelthorn Farmstead

38 graden en zonnig eindelijk!

195 km totaal 6257 km

Woensdag 8 november

Dag 28 : Maun

Na een heerlijke nacht, op pad om een beetje wild te bekijken, maar dat was teleurstellend. Wij werden gewekt door 2 hele rare kanaries. Het meeste wild is al naar het noordoosten vertrokken omdat daar het regenseizoen begint. ( Zambia, Tanzania en Kenia) Dus dan maar op weg naar de Okavanga delta. Onderweg nog even een probleemje met een olifant. Terwijl Nicole op mij wacht, ik zit lekker te schijten, blokkeert een agressieve olifant mij de deur. Moest een uur wachten, gelukkig zit altijd lang te …………..Uiteindelijk in Maun de auto weer voorzien van het nodige om in Audi Camp even genieten van het laatste zwembad en restaurant voordet wij een dag of 4 van de wereld verdwijnen om in het Chobe park te gaan wild kamperen.

Logies : Audi Camp

39 graden en zonnig

216 km totaal 6473 km

 

Donderdag 9 november

Dag 29 : Shorobe nabij Okavanga Delta

Vandaag wederom een beetje rustig aangedaan.  Vanochtend de puntjes op de i gezet en een een oude bekende ontmoet die wij in de corona tijd tegenkwamen. Peter, een gids uit Nederland, gaat regelmatig wild kamperen in het Chobe Park. Hij vertelde ons de beste locaties voor leeuwen, luipaarden en cheeta’s. Met deze nieuwe informatie gaan wij nog beter voorbereid het park in. Dit is het grootste wild park zonder fences in de wereld. Hier vinden dan ook migratie stromen van wild plaats. ( Namibië, Botswana, Angola, Zimbabwe en Zambia). De Okavango Delta is een moerassig gebied dat ontstaan is omdat er de enige  rivier ter wereld die niet in een zee of oceaan uitmondt. De buiten temperatuur was vandaag 41 graden en in de auto 46.3 graden………. Vanavond staan wij hier alleen en morgenochtend rond 5 uur vertrekken wij naar Moreni.

Logies : Raintree Bushcamp

41 graden en zonnig!

69 km totaal 6542 km

 

Vrijdag 10 november

Dag 30 : Okavango Delta

Logies : Third Bridge Moreni

Wij zijn zonder booking en op de bonnefooi naar Moreni vertrokken . Eén van de favoriete gebieden voor overlanders. Onderweg al heel veel wild gezien. En meerdere leeuwen. Tegenwoordig doen wij ook een beetje aan vogelspotten om de tijd te verdrijven bij een waterhole waar het wild samenkomt. Bij aankomst bij Third bridge werd ons natuurlijk verteld dat alles sites gereserveerd waren. Maar na een zware onderhandeling kregen wij toch een plekje toebedeeld. Er waren al 2 avonden geen mensen komen opdagen voor die plek, waarschijnlijk konden zij het niet vinden. De wegen veranderen namelijk na elk regensiezoen. In de avond vele hyena’s en leeuwen in de buurt van ons kampje gehoord.

42 graden en bloedheet eind van de dag een onweersbui.

136 km totaal 6678 km

 

 

 

Zaterdag 11 november

Dag 31 : Okavango Delta

Vroeg opgestaan om wederom van de vele diertjes te gaan genieten. Tijdens het ontbijt komen wij erachter dat ons gas opraakt. Dus dat gaat improviseren worden om koffie te maken. Maar wij hebben in ieder geval 220v aan boord. Onderweg nog een koffer van een Amerikaan  gevonden die op weg naar de airstrip was om terug te reizen. Gelukkig op tijd werd deze alsnog afgeleverd. Wij hebben vele dieren gezien vandaag en besluiten door te rijden richting Savuti. Wij hadden even internet en gingen gelijk bij app ioverlander  op zoek naar een plek om te overnachten. Deze app wordt bijgehouden door reizigers zoals wij en is altijd up to date met reviews en al. Wij maken hier veel gebruik van. Op de app zagen wij een nieuwe campsite staan en besloten om even te gaan kijken. Wat een verrassing, zij hadden ijsblokjes! Dus besluiten wij hier te blijven. Onze verbazing was nog groter dat er een mooie bar was en een prachtig zwembad! Een echte oase in dit gebied.

Logies : Mababe Camp

42 graden en bloedheet

117 km totaal 6795 km 

Zondag 12 november

Dag 32 : Chobe National Park Savuti

Op weg naar Savuti, een rit van amper 120 km maar dwars door de bush en diep zand. Onderweg kwamen wij een paar aardige Polen tegen en besluiten om samen verder te reizen. Onderweg ook nog geprobeerd om de locals met hun band te helpen maar dat lukte niet. Wel veel wild gezien dat steeds plotseling uit de bushes opduikt. Wij hebben een mooi plekje gevonden om wild te kamperen en hebben genoten van de rust en beestjes.

Logies : Savuti

42 graden en zonnig

136 km totaal 6931 km

Maandag 13 november

Dag 33 : Kasane

Wij hebben afscheid genomen van onze nieuwe kennissen omdat wij door onze voorraden heen waren. In Kasane even heerlijk geluncht om daarna de wagen weer vol te stouwen met proviand. Het was te laat om terug te reizen naar Chobe park en besluiten om Kasane te overnachten. 

Logies : Thebe River Camp

39 graden en zonnig

200 km  totaal 7131 km

Dinsdag 14 november 

Dag 34 : Livingstone Zambia

Lekker vroeg het Chobe Park ingetrokken en zeer veel wild gezien, zelfs eental olifanten die in de rouw waren omdat hun kind de nacht ervoor door leeuwen was aangevallen. Na een paar uur kwamen wij onze Poolse vrienden weer tegen en evn bijgeklets om vervolgens naar Zambia af te reizen. Omdat er een nieuwe brug over de Zambezi is aangebracht, hadden wij een vrij gemakkelijke grensovergang. Om een uurtje of 3 waren wij het zat en zijn lekker een lodge ingedoken met een echt bed. Heerlijk na zoveel dagen in het stof te zitten. Tot onze grote verrassing kwamen wij bij het diner weer een oude bekende tegen. Afgesproken om morgenochten even een kopje koffie te drinken.

Logies : Nkwazi Camp

38 graden en zonnig

187 km totaal 7318 km

Woensdag 15 november

Dag 35 : Monze

Wij gaan eerst een bezoekje bij Kariem brengen om wat dropjes en Hollandse kaas af te geven. Maar na 30 minuten voor een gesloten hek gewcht te hebben , besluiten wij om door te rijden. In Livingstone bij de Vic Falls weer een nieuwe sim kaart aangeschaft om daarna richting Kafue in Zambia door te reizen. Natuurlijk weer eens aangehouden voor speeding. Hier zie je ineens een bord met 60 km per uur en 100 meter verder mag je weer 120 km per uur. Maar tegen de tijd dat je heb afgeremd tot 60 km , ben je het bord al voorbij. De boete is 380 kwatcha, ongeveer €14,-, wat ik meestal kan afdingen tot 100 kwatcha. Gestopt bij Moorings Campsite waar bij nader inzien wij al eens geweest waren. 

Logies : The Moorings Camp

40 graden en zonnig

334 km totaal 7652 km

Donderdag 16 november

Dag 36 : Kariba Zimbabwe

Door de vele regenval nemen wij het besluit om toch naar Zimbabwe te reizen om onze vriend Bazil te bezoeken. Er is toch geen wild te spotten in de parken. Zit namelijk diep in de bushes vanwege de regen. Lake Karibe is het grootste meer wat door mensen is aangelegd. De Kariba dam voorziet Zambia en Zimbabwe van stroom. Bij de grensovergang naar zimbabwe had ik een probleem, ik had namelijk nog maar 1 pagina in mijn paspoort. Volgens de wet moet je 3 vrije pagina’s hebben. Wederom na flinke onderhandelingen mocht ik het land in. Bazil was aangenaam verrast om ons te zien en hebben de rest van de dag met elkaar doorgebracht.

Logies : Lomagundi Lakeside

43 grden en zonnig

226 km totaal 7878 km

Vrijdag 17 november

Dag 37 : Zambezi River

Nog even de laatste boodschappen gedaan in Kariba. Hier betaal je in US Dollars. De beste koers krijg je als je een local laat betalen met zijn telefoon en hem dan US Dollars overhandigd. Kwamen rond 16.00 uur in Mana Pools aan wat één van de meest spectaculaire parken in de wereld is. Hier zit zoveel wild doordat het een natuurlijke vallei is met zijn eigen flora en fauna. Ter grootte van de Benelux. Tuurlijk hadden wij weer eens het geluk dat het wild de bushes ingetrokken was vanwege de hevige regen. Om de dag toch nog leuk te beeindigen, hebben wij met Freesje uit Friesland of Oeteldonk en haar kennis uit Zimbabwe een gezellige Hollandse avond gehad. In de nacht wel vele hyena’s en leeuwen gehoord.

Logies : Mana Pools Camp

45 graden en zonnig

202 km 8080 km

Zaterdag 18 november

Dag 38 : Zambezi River

Het enige nadeel van Mana Pools dat de temperatuur hier altijd zo hoog is. Verder de hele dag een beetje gegamed en rondgereden. Maar in de avond werden wij verrast door leopard aanval op bokkies op onze site. Dit was een sensationele ervaring. Maakt het bezoek hierna toe wel waard.

logies : Mana Pools Camp

46 graden en zonnig

103 km totaal 8183 km

Zondag 19 november

Dag 39 : Lusaka

Vandaag op weg naar ons einddoel, Lukasa Camp om de reis af te sluiten. Onderweg weer problemen met mijn paspoort, gelukkig goed afgelopen. Nu nog 1 stempel op de airport. Tijdens de grensovergang kreeg Nicole bijna een beroerte want hier hebben wij eens 8 uur vastgestaan. Zie eerdere blogs. Vanaf de grens naar Lusaka is er niets wat een beetje leuk is om de laatste avond door te brengen zodat wij een dag eerder bij ons eindpunt belanden.

Logies : Lukasa Camp

39 graden en half bewolkt

262 km totaal 8445 km

Maandag 20 november

Dag 40 : Lusaka

Weinig te melden, beetje luieren en een begin gemaakt om de wagen te reinigen.

Logies : Lukasa Camp

37 grden en half bewolkt

84 km totaal 8529 km

Dinsdag 21 november

Dag 41 : Lusaka

De hele dag soppen en wassen van slaapzakken tot en met de wagen. Toch nog even Lusaka binnen gereden en wij vroegen ons af waarom iedereen ons complimenten over de wagen, bleek dat wij al de hele ochtend met de rooftent op gereden hadden…… gaf En de laatste nacht in een heerlijk bed geslapen.

Logies : Lukasa Camp

36 graden en half bewolkt

22 km totaal 8551 km

 

ector map of states of southern Africa[/caption]

Woensdag 22 november

Dag 42 : Lukasa Camp

Toch nog een beetje avonyuur op de laatste dag. Er stond een overlander op de campsite die compleet in de modeer was weggzakt. De baas van de site had hem al gewaarschuwd als het zou gaan regenen dat de wagen tot aan zijn assen zou wegzakken in de modder. Na een aantal uur van graven en steeds dieper wegzakken in de modder , bood ik mijn hulp aan. Met onze klein toet toet trok ik de overlander bij de 2e poging eruit. Anders had er een tractor moetn komen om hen eruit te trekken.  De eigenaar en meerdere toeschouwers waren verbaasd dat ik hem eruit trok. Toyota Landcruiser !!!!!!!! Daarna mocht ons bakkie aan zijn welverdiende winterslaap beginnen. Hij heeft het deze vankantie bijzonder goed gedragen. Tot volgend jaar!

Logies : Kenya Airlines

28 graden en regen

1 km totaal : 8552 km

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *